Daca ne gandim la toate descoperirile facute doar in ultimul deceniu si la directia in care a evoluat tehnologia, credem ca suntem indreptatiti sa spunem precum americanii „it’s a great time to be alive” – este un moment grozav pentru a fi in viata!
Tehnologia care a revolutionat total modul in care privim productia de articole de tot felul (obiecte, proteze, machiaj si pana la case si alte constructii) este, fara doar si poate, printarea 3D. Aceasta tehnica a deschis noi porti spre productie si, cel mai important, sustenabilitate.
Dupa case, obiecte, proteze pentru persoanele cu dizabilitati si cate si mai cate, era doar normal sa apara si prima motocicleta electrica printata 3D. Responsabila pentru aceasta minunatie este nimeni alta decat giganta companie aeronautica Airbus. Subsidiarul sau APWorks a transformat aceasta idee indrazneata in realitate.
Ce stim despre prima motocicleta electrica printata 3D? Modelul este realizat cu maestrie din particule minuscule dintr-un aliaj de aluminiu, folosind exclusiv tehnica printarii 3D.
Motocicleta este realizata din parti gaurite care acopera cablurile si tevile, ceea ce o face foarte usoara si reduce costurile de productie. Cadrul cantareste doar aproape 6 kg, mai exact cu aproximativ 30% mai putin decat cel al e-motocicletelor conventionale.
Cadrul atipic al modelului Light Rider are o forma organica, ce aminteste cumva de un exoschelet. Procesul de printare prin care a fost realizat a presupus topirea cu laser a milioane de particule din aliajul de aluminiu si suprapunerea lor in straturi de numai 60 de microni.
Seful companiei APWorks, specializata pe manufacturarea din materiale de orice fel a diferitelor piese, sustine faptul ca realizarea structurii „gaurite” (comparate in mod amuzant cu branza elvetiana Emmentaler) nu ar fi fost posibila daca s-ar fi apelat la o metoda de productie conventionala. Cu alte cuvinte, frezatul si sudatul ies din discutie.
Light Rider, prima motocicleta electrica printata 3D, poate atinge o viteza maxima de 80 km/h si cantareste doar 35 de kg, ceea ce o face extrem de portabila. Vehiculul functioneaza pe baza unui motor electric de 6 kW si are o autonomie maxima de aproximativ 55 km.
Prima motocicleta electrica printata 3D nu este doar un proiect indraznet, ce pare rupt dintr-un film SF. Vehiculul este perfect functional si poate fi cumparat pentru uzul personal, daca iti permiti sa cheltuiesti cateva zeci de mii de euro pe asa ceva. Tehnologia este inca de-abia la inceputuri, asa ca suntem siguri ca preturile vor inregistra o scadere considerabila pe viitor.
Lasă un răspuns