Ideea realitatii virtuale nu este un concept nou, insa Oculus Rift este primul dispozitiv ce a iesit pe piata care a avut ca target consumatorul de rand. Ceea ce a pornit ca un proiect pe Kickstarter a ajuns sa deschida usa spre o noua era a gamingului si a altor activitati de entertainment.
Oculus Rift a fost lansat pe data de 28 martie 2016, dupa ce proiectul a fost cumparat in martie 2014 de catre gigantul Facebook.
Dispozitivul ofera o imersiune in realitatea virtuala care permite gamerilor sa duca experienta jocurilor video la urmatorul nivel. Aceasta varianta a modelului a iesit pe piata dupa ce s-a experimentat cu 5 alte prototipuri.
Oculus Rift functioneaza cu ajutorul unui software special dezvoltat pentru acesta. Dispozitivul se conecteaza prin cablu la un PC ce ruleaza pe un sistem de operare Microsoft Windows. Pentru ca jocurile sa functioneze optim, trebuie sa avem o placa de baza performanta, echivalenta macar cu NVIDIA GeForce GTX 970 sau AMD Radeon R9 290 si un procesor cel putin echivalent cu Intel Core i5-4590.
Oculus Rift are doua ecrane OLED pentru fiecare ochi, cu o rezolutie de 1080×1200 fiecare. Rata lor de refresh este de 90 Hz si folosesc si refresh global si persistenta scazuta, ceea ce inseamna ca vor afisa o imagine doar 2 milisecunde pentru fiecare frame. Aceasa combinatie ajuta utilizatorul sa nu experimenteze neclaritati si trepidatii in imagine in timpul jocului.
Aparatul are un sistem de pozitionare numit Constellation, care permite citirea pozitiei capului utilizatorului, dar si al altor dispozitive VR. Acesta consta in senzori externi cu infrarosu care ne detecteaza pozitia in spatiu. Oculus vine cu un gamepad Xbox One wireless inclus, precum si cu doua controllere Oculus Touch, care sunt „citite” de catre senzorii sistemului Constellation si transpuse in lumea 3D sub forma mainilor utilizatorului.
Designul aparatului este elegant si se fixeaza comod pe cap. Oculus Rift poate fi folosit pentru gaming sau pentru alte activitati ce implica media, de exemplu pentru vizionarea de filme si videoclipuri. Momentan exista o selectie limitata de jocuri adaptate tehnologiei, dar este clar ca acesta este viitorul gamingului.
Daca va intereseaza dispozitivul Oculus Rift, fiti pregatiti sa cheltuiti in jur de 600 de euro pe acesta si sa va faceti si un upgrade la configuratia PC-ului. Chiar si asa, experienta merita cu siguranta!
Lasă un răspuns